V sobotu slavíme Mezinárodní den studenstva. Jaká móda frčela v 80. letech? Nechte se inspirovat

Blíží se další svátek, tentokrát Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu. Příští rok to bude neuvěřitelných 30 let od takzvané sametové revoluce, kdy studenti vyšli do ulic s cinkáním klíčů. Od té doby se mnoho změnilo, nejen co se životního stylu týče, ale i módy. Pojďme se trochu poohlédnout o tři desítky let nazpátek a udělat si takové porovnání.

Střípky z historie

Mezinárodní den studenstva byl vyhlášen 17. listopadu roku 1941 v Londýně jako připomínka tragických událostí, ke kterým došlo v období od 28. října do 17. listopadu 1939. V roce 1989 byl přejmenován na Den boje za svobodu a demokracii.

 

Sametová revoluce se navždy zapsala do našich dějin jako cesta ke svobodě. Padl komunistický režim, železná opona byla stržena a občanům tehdy ještě Československé socialistické republiky se otevřely zcela nové možnosti.

Právě 17. listopadu roku 1989 se na pražském Albertově sešli vysokoškolští studenti, aby uctili památku studenta medicíny Jana Opletala. Zpočátku poklidné setkání se změnilo v protirežimní stávku. Symbolem se staly cinkající klíče.

Co se nosilo za totáče?

Před třiceti lety frčely mrkváče, džíny „plísňáky“ a legíny. Některé modely se nosí dodnes, ovšem z úplně jiných materiálů. Osmdesátá léta v Čechách byly ve znamení komunismu. Zatímco ve světě lidé nosili mnohem luxusnější módní kousky (to si ostatně můžete všimnout z amerických seriálů z té doby, například Dallas), u nás to bylo o poznání skromnější. Typické módní kousky té doby lze shlédnout v dnes už kultovním filmu Discopříběh 1. nebo Láska z Pasáže.

 

Mladí lidé tehdy nedali dopustit na džíny ve střihu „mrkváčů“. Kalhoty měly vysoký sed a po elastanu ještě nebyly ani stopy. Džíny v té době byly spíše neforemné. Ženy nosily halenky s vysokými límci bez sebemenšího výstřihu. Většinou měly volnější střih a ženy si je zastrkávaly do kalhot nebo sukní s ultra vysokým pasem. A hlavně frčely ramenní vycpávky, jak u halenek, tak u svetrů i sak. Čím větší vycpávky, tím lepší.

 

Textilu vévodily syntetické materiály, hodně oblíbený byl silon nebo dederon, nosily se kostýmy z krimplenu. Látky byly většinou na kůži nepříjemné, neprodyšné, kousavé. O příjemné bavlně jsme si v té době mohli nechat jen zdát. Není divu, že se v lehkých šatech ženy velmi snadno zapotily. Západní materiály byly kvalitnější, i když v době před revolucí téměř nedostupné.

Velké oblibě se těšily také legíny, které ovšem byly opět zcela odlišné od těch, co nosíme dnes. Dominovaly výrazné (často i neonové) barvy. Dámské legíny ušité ze syntetiky zářily všemi barvami.

Retro šaty, které unosíte i dnes

Šaty tvořily základ šatníku žen před 30 lety, stejně jako dnes. A protože retro je stále oblíbenější, některé modely, které jsou dnes na vrcholu, nesou inspiraci právě z 80. a 90. let. Vrací se oblíbené puntíky, vysoký pas, vycpávky, leopardí vzory i šaty s důrazem na úzký pas. Často nechybí volány i volánky, neonové barevné kombinace, ale i střídmější kousky.  

Puntíky jsou nadčasové.


V těchto šatech můžete vyrazit na party i do práce.

A mnoho takových modelů najdete v naší nabídce. Návrat k osmdesátkám v moderním pojetí, tedy oblečení, které na první pohled vypadá podobně, ovšem materiál je o poznání kvalitnější.


Čisté linie, minimální výstřih a důraz kladený na pas.

Jaké módní kousky z té doby vás nejvíce zaujaly?