Itálie má na módu patent. Jak být šik jako Italky?

Italská móda je fenomén, který udává styl. Když se řekne Milano, každý si vybaví město, které se stalo Mekkou módního průmyslu a ze kterého pochází ty nejlepší outfity. Italové si na oblečení potrpí a nutno podotknout, že mají vkus. Pojďme si připomenout módní styl slunné Itálie, nahlédnout do historie i současnosti a najít inspiraci.

Elegance v každém detailu

Italská móda se vyznačuje střídmou elegancí a kvalitními materiály. Dalo by se říci, že Italové módou žijí a z jejich produkce vzejdou vždy ty nejlepší kousky propracované do nejmenšího detailu. Jsou živočišní, trochu extravagantní a rádi se baví. To všechno se odráží v jejich módním stylu. Právě ze slunné Itálie pochází věhlasné módní značky, kterými jsou například Giorgio Armani, Versace, Dolce a Gabbana, Gucci, Valentino, Diesel nebo Benetton.

Žena v bílých šatech

Itálie udává směr již od středověku

Tamní textilní průmysl se rozvíjel již od středověku. Z Anglie dováželi kvalitní ovčí vlnu a sukno. Jako jediná země měla v té době monopol na výrobu barviva na látky. Už tehdy byla italská móda velmi žádaná, stejně jako francouzská.

Žena v kloboukuZdroj

Postupem času se obchod s látkami přesunul z Florencie do města Prato, které se nacházelo poblíž. Výroba textilu zde byla považována za umělecké řemeslo a zhotovené látky se pak vyváželi do celého světa. Rozkvět módního průmyslu přerušila až druhá světová válka, během které byli místní výrobci nuceni vyrábět pracovní oděvy.

Města, která žijí módou

Florencie hraje na poli módy důležitou roli dodnes, i když ji značně konkuruje Milano, které se stalo hlavním městem módy. A právě v Miláně sídlí většina významných módních návrhářů. Od roku 1958 se zde konají pravidelně týdny módy (Fashion week), které společně s týdny módy v Paříži, New Yorku a v Londýně udávají módní směr.

Chcete-li spojit krásné památky s nákupy luxusních outfitů, pak vyrazte do Říma. Zdejší obchody nabízí to nejlepší z italské módní produkce a samozřejmě si za to nechají zaplatit. V Římě sídlí značky Fendi, Sandro Ferrone nebo Bulgari.

Proč nakupovat módu v Itálii?

Nakoupit pěkné oblečení můžete prakticky všude, ovšem pokud nechcete jen pěkné kousky, které kopírují skutečné značky, a příliš dlouho vám nevydrží, pak navštivte Itálii. Italové přikládají módě obrovskou váhu a považují ji za významnou součást své kultury. Nejenže dbají na kvalitu, eleganci i velmi dobré zpracování, ale jejich outfity jsou zároveň originální. Tamní obchody nabízí široký sortiment, pestrý výběr a často i příznivé ceny (zde neplatí, že kvalitní musí být nejdražší).

Italka v červených šatech
Zdroj

V dámské módě jednoznačně dominují šaty plné barev i potisků, vzdušné materiály a pohodlné střihy. Italové jsou navíc mistři v používání doplňků, dokáží si skvěle pohrát s „obyčejnou“ šálou, šátkem, kloboukem či brýlemi. Dalo by se říci, že doplňky jsou pro ně stejně důležité, jako oblečení samotné. Velké pozornosti se těší zejména italské kabelky (například značky Versace a Valentino jsou symbolem těch nejluxusnějších kabelek a každá žena touží mít doma alespoň jeden kousek).

 Červené koktejlky s hlubokým výstřihem
I u nás naleznete odvážné kousky.

Červený krátký kardigan
Móda v italském stylu je šmrncovní a zajímavá

Elegantní šaty do společnosti
Elegantní kousek do společnosti.

Máte doma nějaký módní poklad z dílny italských návrhářů?