Černé svatební šaty? Dříve nic neobvyklého

Bílé šaty nebyly vždy samozřejmostí. Tento trend se začal rozvíjet až od roku 1840, kdy se královna Viktorie (10. února toho roku) provdala za svého bratrance prince Alberta ze Saxe-Coburg. Budoucí nevěsty, které po vzoru královny zatoužily po bílých šatech, započaly novou tradici. Během 19. století se v bílém vdávaly častěji a častěji a ve 20. století tato tradice převládla zcela. V dnešní době je bílá samozřejmostí pro euroamerickou společnost, v asijských kulturách je barvou svatebních šatů červená.

History Of Wedding Gowns Queen Victoria
Královna Viktorie. (Zdroj)

Svatební šaty dnes.

 

 

Překvapivá historie svatebních šatů

Po stopách bílé barvy

Při navrácení do dávných dob antiky zjistíme, že to byla právě bílá barva, která zdobila svatební tuniky. Symbolizovala štěstí. Tuniky sice oplývaly jednoduchostí, ale nebyly ledajaké. Zaujaly by nás krásné zlaté výšivky, náramky i pásky.

Černé svatební šaty?

Ve vrcholném středověku nepředstavovala bílá nic mimořádného. Dívky a ženy ji prostě nosily. Výjimkou nebyla dokonce ani černá barva, kterou si nevěsta oblékala při dalším sňatku. V 19. století začaly ženy postupně vnímat praktické hledisko a volily takové šaty, jaké si mohly vzít i na další příležitosti. V chudších vrstvách to byl do černé barvy zahalený nedělní oděv (mohl mít také jiné barvy tmavších odstínů). Tmavá byla vhodná z hlediska zašpinění.

Svatební šaty před Viktorií

V našich končinách před zmiňovanou důležitou svatbou královny Viktorie nebyla žádná barva šatů ta hlavní. Měly v první řadě působit slavnostně a ukazovat společenské postavení nevěsty. Drahé krajky, kožešina, zlato a honosnost reprezentovaly ženu z vyšší vrstvy. Středověké ženy často nosívaly světlé barvy, přičemž prim hrála světe modrá jako symbol nevinnosti nebo nejslavnostnější červená.

Scan_Pic1351 2
Tato fotografie pochází z Bavorska z roku mezi 1870–1885. (Zdroj)

Svatební šaty ve 20. století

V období kolem roku 1915 byly největším trendem šaty s perlami a ručně vyšívaným závojem. První světová válka však přinesla chudobu a nedostatek i do světa látek. Mezi válkami se situace o něco zlepšila, ale bohatě zdobené šaty se širokými sukněmi si ženy mohly dovolit až po roce 1945.

Padesátá léta zdůrazňovala ženskost a sázela na zvýrazněný pas. Tento trend se přenesl i do svatebního odívání. V 60. a 70. letech se přidal bohémský styl a etno prvky, což vygradovalo přezdobeností 80. let. Následovaly střízlivé devadesátky a nyní? Jak vypadá současnost se můžete maximálně pokochat v sekci svatební šaty:-)

History Of Wedding Gowns China Red Dress
Asijské svatební šaty. (Zdroj)

Zajímají vás současné svatební trendy? Zajděte se mrknout na náš článek. Najdete v něm spoustu informací.